Wat is zen-shiatsu en hoe gaat de therapeut te werk?.


Letterlijk betekent het vingerdruk.

Zen shiatsu is een vorm van therapie die werkt op de energiebanen (meridianen) in het lichaam. Deze energiebanen hebben geen begin en geen eind, maken verbinding met de organen en beïnvloeden deze organen rechtsstreeks. Je kunt een meridiaan vergelijken met een rivier; wanneer er een rotsblok in de rivier valt, ontstaat er stagnatie van de stroming en zullen er onherroepelijk klachten ontstaan.

Wanneer dat rotsblok er gedurende langere tijd aanwezig blijft, zal de klacht steeds ernstigere vormen aannemen.

Hoe worden de meridianen beïnvloed tijdens de behandeling?:

Dit gebeurt door druk uit te oefenen op de tsubo punten (acupressuurpunten), waar we er 365 van op ons lichaam hebben. Deze druk kan uitgevoerd worden met de duimen, de ellebogen, de knieën en de vlakke hand. Deze tsubo punten zijn voelbaar als kleine putjes op de huid en kunnen snel verstopt raken, waardoor er klachten ontstaan.

Acupunctuur:

Deze tsubo’s worden in de acupunctuur ook gebruikt om naaldjes in te plaatsen. Een belangrijk verschil tussen acupunctuur en shiatsu is het fysieke contact. De cliënt ervaart de aandachtige warmte van de aanrakingen. Hij wordt ontspannen, voelt zich veilig waardoor het makkelijker wordt de problemen die spelen te uiten aan de therapeut. Dit is belangrijk omdat achter iedere persoon die aandacht vraagt diepere gevoelens schuil gaan die van belang zijn om de kern van het probleem te kunnen aanpakken. Juist de aandacht voor deze kwetsbare plaatsen is het begin van de genezing.

De behandeling

Als u komt voor een behandeling zal er eerst een diagnose gesteld worden om er achter te komen waar de rotsblokken zich bevinden. Dit gebeurt d.m.v een intakegesprek, het bekijken van het gezicht, de tong, de houding en het diagnostiseren van de hara (buik). Tevens zal ook samen met u worden gekeken naar de diepere oorzaak en wat u zelf kunt doen om deze oorzaak aan te pakken. Bijv. door aanpassinkjes in het voedselpatroon of door oefeningen die zorgen dat de meridianen goed blijven doorstromen en gevoed worden tussen de behandelingen door. Maar ook emotionele factoren en stress moeten aangepakt worden.

De klachten die het meest met stress te maken hebben (al is stress bij vrijwel iedere kwaal aanwezig) zijn:

Ongerustheid/depressiviteit
Slapeloosheid
Menstruele onregelmatigheden
Geringe weerstand tegen infecties
Hoofdpijn en spierspanning
Spijsverteringsproblemen
Burn-out

Shiatsu herstelt de balans van het ki (levensenergie) en u bent zelf in staat zowel de emoties (zoals bijv. kwaadheid, prikkelbaarheid, verdriet of weinig eigenwaarde) als het lichaam te helen. De oosterse geneeswijzen waar shiatsu thuis hoort, gaan uit van een holistisch beeld van de mens. Dit houdt in dat het lichaam als een gehéél wordt bekeken en behandeld, in tegenstelling tot de reguliere geneeskunde. Deze vorm van therapie is vermoedelijk één van de oudste op deze planeet.(vervolg shiatsu)

kid

 
Design provided by Free Web Templates